Toonkunstkoor Heerenveen
Sinds 1870

Ons volgende concert

Annelies

Zaterdag 4 mei 2024, 20.45 uur

RK kerk Heerenveen

Uitgevoerd wordt
het Oratorium Annelies
van James Whitbourn

 

Onze sponsors:

 

Gerben van der Veen is bereid gevonden om zich voor 4 maanden als interim-dirigent aan ons koor te verbinden.
Pauli Yap, de succesvolle dirigent die 18 jaar de muzikale leiding heeft gehad over ons koor, heeft op 21 december 2023 afscheid genomen.
De sollicitatieprocedure voor een nieuwe dirigent is nog niet afgerond. We zijn zeer verheugd dat Gerben bereid is gevonden om met ons het Oratorium Annelies van James Whitbourn uit te voeren op 4 mei 2024 in de RK kerk van Heerenveen.

Gerben van der Veen (1956, Heeg) heeft een CV waar vele dirigenten jaloers op zouden zijn.
Hij studeerde orgel en koordirectie aan de toenmalige MPA te Leeuwarden. Hij vervolgde op diverse terreinen zijn studie o.a. bij Jan Eelkema.
Als dirigent was hij actief bij onder meer de Friese koren: COV Gloria Deo, Drachten, de Leeuwarder Cantorij, de Martinicantorij te Sneek, Kamerkoor Capella ’92, en Con Amore Musica en samen met zijn broer Sjoerd van der Veen als muzikaal leiders bij vocaal ensemble Meldije. Momenteel dirigeert hij naast veel projectkoren kamerkoor Hortus Vocalis dat hij zelf in 2012 heeft opgericht.

Hij werkt nauw samen met de Friese dichter en schrijver Eppie Dam. In 2008 realiseerden zij de uitgave en een uitvoering van de Matthäus Passion van Bach in de Friese ‘wertaling van Eppie Dam op basis van de hertaling van Jan Rot. In 2018 werd dit werk wederom uitgevoerd in hat kader van LF 2018 in zowel Fryslân (Heerenveen) als in Duitsland (Ost-Friesland): Strücklingen en Leer.
In 2018 schreef hij in het kader van LF 2018 Under de Toer een opera over het leven en werken van de monnik Dodo fan Haska ook op tekst van Eppie Dam.

Als initiatiefnemer en artistiek leider bij Collegium Vocale Fryslân en het Noordelijk Koorfestival initieert, organiseert en realiseert hij diverse koorprojecten. Bij Collegium Vocale Fryslân houdt hij zich tevens bezig met het opleiden van koordirigenten en educatie op het gebied van koormuziek.

Hij dirigeerde diverse premiere’s van componisten als: Richard Francis, Jan de Jong, Feike van Tuinen, Dirk Dekker, Frank van Nimwegen, Leo Köhlenberg en Wim Dirriwachter.
Zelf schreef hij werken als: Luceat eis (2006), Blake tryptique (2009), Oere noch tiid (2010), Listen to song in you (2015), Psalmensymfonie (2015), De lêste dagen fan it jier (2017), Dodo fan Haska (2017/18) en In frjemdling yn Jeruzalem (2021)
De composities zijn uitgegeven bij Intrada Music.

Omrop Fryslân maakte drie keer een documentaire rondom de activiteiten:
1. In 2011 werd een documentaire gemaakt van de reis naar Riga die de werkgroep van het Noordelijk Koorfestival maakte ter voorbereiding op het festival in dat zelfde jaar.
2. In 2016 werd een documentaire gemaakt over de uitvoering van de Matthäus Passion zoals die in de oorlogsjaren werd uitgevoerd in Abbega. Het koor en orkest stond toen o.l.v. Jeanne Gerretsen. In het koor zongen o.a. de ouders van Gerben van der Veen: Feite van der Veen en Klaaske Bergstra.
3. In 2022 werd een documentaire gemaakt van het proces rondom de tot stand komen van de Friese Passie van tekstschrijver Eppie Dam en componist Gerben van der Veen.
In 2023 werd deze documentaire nog een keer uitgezonden in combinatie met een integrale uitzending via Omrop Fryslân van de Friese Passie: In frjemdling yn Jeruzalem.

Hij was van 1979-2010 verbonden als orgel- en pianodocent aan het toenmalige Centrum voor de Kunsten A7 te Heerenveen.
Verder is hij werkzaam aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen.