Eugène Buijsse

Beoogd opvolger van Zonderland was Eugène Buijsse. Hij was een paar jaar eerder het strijdgewoel van WOI in Vlaanderen  ontvlucht en vestigde zich in Drachten. Curieus is dat Zonderland juist opzegde omdat hij onder de wapenen moest. Buijsse solliciteerde op de vacature van ‘Directeur van het Gemengd Koor te Heerenveen’ en werd aangenomen. Hij heeft het gebracht tot de uitvoering van één concert. Welk concert dat was, is niet zo makkelijk meer vast te stellen*).  Ons archief rept op de ene plaats van  ‘Die Jahreszeiten’ van Joseph Haydn, maar elders van ‘Die Schöpfung’. Een concertprogramma ontbreekt helaas. In ieder geval was het in april 1921.

Waren het de cultuurverschillen?  Was het een ‘incompatibilité des caractères’? Kon hij zijn kwaliteiten niet voldoende over het voetlicht brengen? Hoe dan ook, de samenwerking kwam niet tot bloei, dirigent en koor namen na het concert afscheid van elkaar.

Bron: archief TKKH Reina Wijbenga

*) Wie de juiste informatie heeft over het concert van 1921 melde zich bij de websiteredactie.

 

 

Onze sponsors:

Login voor leden

Als lid van het Toonkunstkoor hebt u toegang tot het besloten deel van de website. U kunt hieronder inloggen met deze gegevens.