Piet Post (1919-1979)

Directieperiode bij Toonkunstkoor Heerenveen: 1949-1960

De opvolger van George Stam was Piet Post, een veelzijdig musicus. Hij componeerde, dirigeerde, doceerde, en bespeelde als cantor-organist orgels in Noord en Zuid Nederland. Tussendoor vond hij tijd om muziekprogramma’s samen te stellen voor de NCRV.

de dirigent
Toen Piet Post in Heerenveen aantrad, telde het koor meer dan 100 leden,  maar in de jaren 50 liep het ledental gestaag terug  tot een schamele 50  in 1957. In ’55 werd de ‘Paulus’ van Mendelssohn  noodgedwongen uitgevoerd met steun van een koor uit Meppel.
Ondanks de beperkingen door het teruglopende ledenaantal zijn er in die jaren mooie concerten gegeven met beroemde solisten:

1950:    80-jarig jubileum, Die Schöpfung van Joseph Haydn, solisten o.a. Erna Spoorenburg en John van Kesteren.
1951:    Judas Maccabäus van G.F. Händel,  soliste o.a. Aafje Heynis
1952:    Messiah, G.F. Handel
1954:    Cantate 30 van J.S. Bach, en de Nelson Mis van Joseph Haydn
1955:    Paulus, F. Mendelssohn
1956:    Cantate 43 van J. S. Bach
1958:    Stabat Mater van Pergolesi
1959:    Samson van G.F. Händel, begeleid door het Frysk Orkest

In 1957 waren  er nog maar 5 mannenstemmen. Te weinig om het gebruikelijke repertoire te brengen. Intussen zette oud-dirigent Jisk Heslinga een vrouwenkoor op. Nog meer concurrentie voor het Toonkunstkoor. Piet Post zag geen heil in verdere samenwerking en zegde op in 1959.

de organist
Tijdens zijn orgelstudie in Amsterdam, als vroege twintiger, was hij al organist in Amstelveen en Weesp. In 1949 was hij een korte periode organist in de Onze Lieve Vrouwekerk in Breda. Nog in 1949 kwam hij naar Friesland. In Leeuwarden volgde hij George Stam op als organist van de Grote Kerk.

de componist
Hij schreef  koorwerken en componeerde voor solo-instrumenten, met name orgel, maar ook voor carillon en orkest. Zijn muziek heeft een gematigd moderne stijl. Het  idioom omschreef hij zelf als ‘niet modern, in ieder geval niet experimenteel. Ik schilder graag met noten en geef de inhoud van het lied in klankkleuren weer. Je zou kunnen zeggen een impressionist… Ja, dat werken met kleuren, prachtig!’

In 1979 is Piet Post overleden in Leeuwarden, nog maar 60 jaar oud.

 

Onze sponsors:

Login voor leden

Als lid van het Toonkunstkoor hebt u toegang tot het besloten deel van de website. U kunt hieronder inloggen met deze gegevens.