Toonkunstkoor Heerenveen
Sinds 1870

Ons volgende concert

 

 

website aankondiging

Zondag 8 december 2024, 

15.00 uur

Trinitas Heerenveen

Uitgevoerd wordt
John Rutter: Magnificat
Benjamin Britten: Saint Nicolas

Lauren Armishaw, sopraan
Stefan Kennedy, tenor
Kinderkoor Viva La Musica uit Meppel

Het Promenade Orkest

Muzikale leiding: Wolfgang Lange

 

Onze sponsors:

Wat een leuke en enthousiaste vrouw kwam er afgelopen zaterdag binnen wandelen. Het ging om Johanette Zomer, de solist bij concert "Paulus" op 20 november a.s. We hadden ons ingesteld op een serieuze zangworkshop, maar hoewel serieus was er in Blok 1 nauwelijks sprake van zingen zoals we hadden bedacht.

De workshop startte met een soort van ochtendgymnastiek, lekker rekken en strekken van armen, flanken, nek, etc.
Daarna gingen we experimenteren met onze ‘klankkast’ door via ademen en het aanpassen van de zit- dan wel stand-houding op zoek te gaan naar het gebied van de ‘zwembandjes’, de diepte van de klankkast. Allemaal zaten we letterlijk en figuurlijk op het puntje van de stoel, met een iets bolle rug, ook staand bleef de rug iets gebold en bleken de net iets gebogen knieën van cruciaal belang. Dit laatste zorgt voor ontspanning van de bovenbenen en daarmee het hele lichaam. We speelden ‘orang-oetans’ met bijpassende geluiden om alle spieren in het lichaam los te schudden.

Het vullen en daarna leeg laten lopen van deze ‘zwembandjes’ (ademen) gaf een veel mooiere en vollere klank. Vervolgens zochten we de ruimte op om in koppels elkaars rug los te kloppen. Met dit alles waren we klaar gestoomd voor een klankconcert, waarbij iedereen in eigen tempo inademde zoals geoefend en op de uitademing een eigen gekozen klank produceerde. Een heel bijzondere ervaring, waar veel tijd voor werd uitgetrokken. Als je daarbij even pauzeerde kon je horen dat er langzamerhand een toch min of meer harmonisch geheel ontstond. Kennelijk beweegt men zich toch naar elkaar toe.

Voor de koffie/thee pauze was er daarna nog tijd om aandacht te besteden aan de inzet en intonatie van woorden die met ‘remmende’ medeklinkers beginnen. Johannette leerde ons om te focussen op de klinker en daarbij voor de medeklinkers de lippen om de klinker heen te plooien (‘door de klinker heen zingen’). Een variant op wat Pauli ‘het plaatsen van de medeklinkers voor de noot’ noemt. Na de koffie met een prachtig taartenbuffet gingen we aan de slag met een aantal delen van de Paulus om de ervaringen van eerder toe te passen. Daarna nam Johannette, onder luid applaus voorlopig afscheid. Zaterdag a.s. komt zij weer naar Heerenveen voor de Masterclasses.

Om vast te houden…….

  • Houding met regelmaat controleren
    Losse knieën, door de knieën zakken en ook scheppende armbewegingen daarbij, ontspannen en kunnen helpen om klank, voortgang en volume te stimuleren. Advies van Johannette voor een ontspannen bovenlichaam Probeer de map met de partituur in een hand te houden zodat de armen zoveel mogelijk kunnen ontspannen.
  • Vooraf ‘een plan maken’ Het blijkt energiebesparend en klank- en de intonatie bevorderend te zijn als je vooraf analyseert waar problemen kunnen ontstaan (bijvoorbeeld intonatie en ruimte verhemelte). Focus op klinkers. Zet ze klaar met je mond en plooi je lippen voor de ‘storende’ medeklinkers eromheen en zing door de klinkers heen. (effect is hetzelfde als wat Pauli beoogt met ‘de medeklinker voor de noot’ nemen) en knijpt de keel niet af. Het vasthouden van deze ruimte gaat gemakkelijker als je focust op een nog komende nabije hoge noot.

Na de lunch nam Pauli het stokje over en namen we, in de voorlopige kooropstelling en met in acht neming van alles wat we in de ochtend hadden geoefend, het eerste deel van de Paulus met elkaar door. We zijn goed op weg richting het concert en hebben heerlijk kunnen doorzingen, weliswaar met enige onderbrekingen maar toch!! Het advies van Pauli is nog steeds, blijf studeren. Daarnaast wil zij graag dat we zoveel mogelijk contact met haar houden. Veel kijken dus en ook de koralen zoveel mogelijk uit het hoofd leren (ofwel bij het zingen van de koralen uit het boek komen).

We kijken met veel plezier en voldoening terug op een al met al toch wel intensieve koordag. Wel jammer dat zoveel tenoren er niet bij konden zijn. Respect voor de aanwezige tenoren die het hierdoor lastig hadden, maar ze hielden zich kranig en deden het geweldig!